DIGINET BLOG

– – – – – – – – – – – – –
Nasveti in novice iz področja spletnih strani, spletnih trgovin, SEO optimizacije, grafičnega oblikovanja, oglaševanja, področja domen, spletnega gostovanja ‘ipd.’ …

Zakaj namestiti SSL certifikat

Če želimo zaščititi svojo spletno stran je nujna upraba SSL certifikata. Vedno več podjetij, lastniki spletnih trgovin in spletnih strani se zaveda varnosti na spletu in uporablja SSL certifikat. SSL certifikat je eden od temeljev spletne varnosti. Z njegovo uporabo so namreč podatki med spletno stranjo in obiskovalci ustrezno zaščiteni, večinoma z 256-bitno enkripcijo, ki velja za eno izmed najbolj varnih metod šifriranja podatkov.

Namestitev SSL certifikata na spletno stran ima številne prednosti. Ne le, da se vsi podatki med obiskovalci in stranjo prenašajo prek zavarovane HTTPS povezave, spletna stran se obiskovalcem naloži tudi precej hitreje. Razlog za to je v tem, da spletne strani z nameščenim SSL certifikatom lahko delujejo na hitrejšem HTTP/2 protokolu, medtem ko nezavarovana spletišča »poganja« počasnejši HTTP/1.1 protokol.

Tudi Google že dolga leta stremi k varnejšemu internetu. Ena od metod za spodbujanje lastnikov k uporabi HTTPS protokola je ta, da spletne stran, ki delujejo na tem protokolu, med rezultati iskanj uvršča višje kot tiste, ki ga ne uporabljajo. Google nam sporoča, da je z SSL certifikatom:

  • zaščitenega več kot 68 % spletnega prometa v brskalniku Google Chrome, ki je nameščen na operacijskem sistemu Windows in Android,
  • zaščitenega več kot 78 % prometa, ki poteka preko operacijskih sistemov Chrome OS in Mac OS,
  • 81 od 100 najbolj obiskanih strani na spletu deluje na protokolu HTTPS.
  • Z uporabo opozorila »Not secure« pa želi Google zgornje rezultate še dodatno izboljšati.

HTTP STRANI BODO JASNO OZNAČENE

Ali imate na svoji spletni strani že nameščen SSL certifikat? Brskalnik Google Chrome bo naprej uporabnike opozarjal, ko bodo na strani, ki deluje na nezavarovanem HTTP protokolu.

Google Chrome že zdaj uporabnika opozori, če se spletna stran nahaja na HTTP povezavi. Od julija 2018 pa bo zraven URL naslova nezavarovane spletne strani še dodatno opozorilo. Podoben napis »Not secure« se že prikazuje na HTTP straneh, ki zahtevajo vpisovanje občutljivih podatkov, kot so na primer gesla in številke kreditnih kartic. Opozorilo »Not secure« pa bo od Chrome različice 68 naprej vidno na vseh nezaščitenih straneh, ne glede na vsebino in to brez izjem.

Tudi Mozilla Firefox bo začel z prakso od 59. verzije naprej in uporabnike jasno obveščal, če bodo obiskali spletno stran, ki delujejo na HTTP protokolu. Sledila bosta še brskalnika Microsoft Edge in Applov Safari.

V kolikor želite lahko prispevek delite med svoje prijatelje.

KATEGORIJE BLOGA –